BIOGRAFIE VanVelzen

(Roel) VanVelzen is in 2006 voor het eerst te horen met zijn debuutsingle ‘Baby Get Higher’. De pianist / zanger maakt een bliksemstart met optredens in DWDD en als in maart 2007 zijn debuutalbum uitkomt, prijkt het bovenaan de charts.

Nu – 5 albums, 21 singles, diverse awards (waaronder een Gouden Harp), 6 club- en theatertours en honderden optredens verder – is hij niet meer weg te denken van radio, televisie en de streaming-platforms.

Samen met zijn vaste band staat hij al jaren garant voor een vlammende liveshow. Niet alleen vóór, maar vooral ook mét zijn publiek deelt hij zijn muzikale energie. Op festivals, feesten en tijdens de pandemie ook via het scherm: Roel is een van de vaste leden van The Streamers, de superband die ontstond bij Vrienden Van Amstel Live. De scheiding van zijn jeugdliefde is de aanleiding voor Roels Sofasessies; een podcast serie die hij maakt voor Linda magazine. Het levert Roel niet alleen waardevolle gesprekken en een nominatie voor een Mercur Award op, maar vooral veel inspiratie.

Alle aantekeningen die Roel maakt, bij het ordenen van zijn gedachten schrijft hij in zijn Chaos-boekje, en dat blijkt een bron van inspiratie voor nieuwe liedteksten. Als hij voor zijn deelname aan Beste Zangers het liedje Bırak Beni Böyle van zangeres Karsu gaat vertalen voelt het opeens logisch om dat in het Nederlands te doen. Hij roept de hulp in van Paul de Munnik, en het resultaat is ‘Jij Maakt Muziek’, dat niet alleen de 2 miljoen kijkers wegblaast maar inmiddels ook nog ruim een miljoen streams op Spotify en Youtube heeft.

Het blijkt het startschot voor een nieuw hoofdstuk. Samen met onder andere Diggy Dex, Maaike Ouboter en Paskal Jacobsen schrijft Roel een reeks Nederlandstalige liedjes, die hij eerst tijdens een theatertour speelt en daarna opneemt met zijn band en producer JB Meijers. [Common Linnets, De Dijk]. Het resultaat: de EP ‘Veranderlust’, met vijf frisse maar intense liedjes. Over opstaan, over vallen en over patronen en muren doorbreken. En over hoe nodig het is om soms je leven compleet Ondersteboven te halen.